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  1. 1:大学
  2. 1.農食環境学群
  3. 2.食と健康学類
  4. 学術論文(雑誌)

Isolation and structural determination of reducing fructooligosaccharides newly produced in stored edible burdock

http://hdl.handle.net/10659/1764
http://hdl.handle.net/10659/1764
45d2004a-d179-46ea-aa8c-4de2f2775e6e
名前 / ファイル ライセンス アクション
S-809_Ueno.pdf S-809_Ueno.pdf (750.5 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2011-03-31
タイトル
タイトル Isolation and structural determination of reducing fructooligosaccharides newly produced in stored edible burdock
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 Ishiguro, Yojiro

× Ishiguro, Yojiro

WEKO 2848

Ishiguro, Yojiro

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Ueno, Keiji

× Ueno, Keiji

WEKO 2849

Ueno, Keiji

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Abe, Masami

× Abe, Masami

WEKO 2850

Abe, Masami

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Onodera, Shuichi

× Onodera, Shuichi

WEKO 2851

Onodera, Shuichi

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Fukushi, Eri

× Fukushi, Eri

WEKO 2852

Fukushi, Eri

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Benkeblia, Noureddine

× Benkeblia, Noureddine

WEKO 2853

Benkeblia, Noureddine

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Shiomi, Norio

× Shiomi, Norio

WEKO 2854

Shiomi, Norio

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2855
姓名 石黒, 陽二郎
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2856
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9363.html
識別子 9363
姓名 上野, 敬司
姓 上野
名 敬司
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2857
姓名 阿部, 雅美
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2858
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9352.html
識別子 9352
姓名 小野寺, 秀一
姓 小野寺
名 秀一
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2859
姓名 福士, 江里
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2860
姓名 塩見, 徳夫
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Fresh edible burdock roots were stored in soil of 1 m depth underground from November to May. Three fructooligosaccharide derivatives without a terminal glucose residue, designated saccharides 1, 2 and 3, were generated in the stored burdock roots. They were purified from the sugar extract using carbon-Celite column chromatography. Saccharides 1, 2 and 3 have R-sucrose values (retention time of sucrose = 1) of 1.55, 2.15 and 2.73 by HPAEC, reducing terminal, molar ratios (reducing sugar to D-fructose) of 0.50, 0.33 and 0.25 and degrees of polymerization of 2, 3 and 4 by TOF-MS, respectively. Analyses by GLC and NMR confirmed the three different following structures: first was inulobiose [β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructopyranose], and the two others were inulotriose [β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructopyranose] and inulotetraose [β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructopyranose]. The NMR spectra showed that 70 to 80 % of the terminal fructose residue of the three saccharides is pyranosyl form, while 20 to 30 % is furanosyl form. The ^<13>C_- and ^1H-signals were also assigned by 2D-NMR including COSY, HSQC, HSQC-TOCSY and HMBC. These saccharides could be synthesized by purified burdock fructan:fructan 1-frustosyltransferase from 1-kestose to free D-fructopyranose giving inulobiose and sucrose, while elongation of fructoranosyl units occurred at this trasferred fructofuranosyl residue to produce inuloolisaccharides having one, two and more additional units of fructofuranose. 新鮮ごぼう根を地下1mの土中で11月から翌年の5月まで6カ月間貯蔵した。この貯蔵ごぼうに末端グルコース残基を有しないフルクトオリゴ糖が新しく生成された。このごぼうから抽出した糖液について電気化学検出器付陰イオン交換高速液体クロマトグラフィー(HPAEC)分析を行ったところ,糖1は1- kestose (3a)のあとに溶出され,糖2,3はnystose (4a), fructosylnystose (5a)のあとにそれぞれ溶出された。この糖抽出液について活性炭-セライトカラムクロマトグラフィーを行うことにより糖1,2,3を単離した。糖 1,2,3はHPAECによる相対保持時間(sucrose = 1),1.55,2.15,2.73を有し,還元末端をそれぞれもっていた。また,糖1,2,3のフルクトースに対する還元糖の比は 0.50,0.33,0.25であることとTOF-MS分析の結果から糖1,2,3の重合度は2,3,4であることがわかった。これらの結果と各糖の NMR分析,糖メチル誘導体のGLC分析結果から,糖1,2,3はそれぞれβ-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructopyranose (inulobiose),β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructopyranose (inulotriose),β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructofuranosyl-(2→1)-β-D-fructo-pyranose (inulotetraose)と同定された。13C-NMR分析により各糖の還元末端フルクトース残基の70-80%がピラノース構造をとることがわかった。それぞれの糖の13C-,1H- シグナルの完全帰属も初めて行った。さらに上述のごぼう貯蔵中に生成されたinulobiose,inulotriose,inulotetraoseと同様の糖が,ごぼうから精製したfructan fructan 1-fructosyltransferase (1-FFT)のフルクトシル転移作用により1-kestoseとD-フルクトピラノースから合成されることを初めて見出した。
書誌情報 Journal of applied glycoscience

巻 56, 号 3, p. 159-164, 発行日 2009-09
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 1344-7882
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
出版者
出版者 日本応用糖質科学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
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Ver.1 2023-06-19 09:09:20.055602
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