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  1. 1:大学
  2. 1.農食環境学群
  3. 2.食と健康学類
  4. 学術論文(雑誌)

米粉ペーストのレオロジー特性に対するアミロース含量の影響

http://hdl.handle.net/10659/00007055
http://hdl.handle.net/10659/00007055
429361c1-5339-4fd8-aadf-0ebc3df9e179
名前 / ファイル ライセンス アクション
R-2021-241_iwasaki.pdf R-2021-241_iwasaki.pdf (1.6 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2022-02-21
タイトル
タイトル 米粉ペーストのレオロジー特性に対するアミロース含量の影響
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 Rice flour
キーワード
主題Scheme Other
主題 Starch granules
キーワード
主題Scheme Other
主題 Amylose
キーワード
主題Scheme Other
主題 Weak-gel
キーワード
主題Scheme Other
主題 SEM
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Rice flour
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Starch granules
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Amylose
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Weak-gel
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 SEM
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 金田, 勇

× 金田, 勇

WEKO 2902
教員総覧 9288



Search repository
田中, 宏樹

× 田中, 宏樹

WEKO 22194

田中, 宏樹

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岩﨑, 智仁

× 岩﨑, 智仁

WEKO 2908
教員総覧 9348

en IWASAKI, Tomohito

ja 岩﨑, 智仁


Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2902
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9288.html
識別子 9288
姓名 金田, 勇
姓 金田
名 勇
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 22195
姓名 TANAKA, Hiroki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2908
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9348.html
識別子 9348
姓名 IWASAKI, Tomohito
言語 en
姓名 岩﨑, 智仁
言語 ja
姓 IWASAKI
言語 en
姓 岩﨑
言語 ja
名 Tomohito
言語 en
名 智仁
言語 ja
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The high amylose rice KITAMIZUHO developed in Hokkaido is expected to be applied to various foods because its rice flour paste shows high viscoelasticity. In order to systematically investigate the relationship between this characteristic rheological property and amylose content, the rheological properties of various rice flour pastes. For the rheological properties, the frequency dependence of the complex modulus of each rice flour paste was analyzed by a weak-gel model (WGM). We can obtain the coordination number (z) which shows the spatial density of the swollen starchy endosperm and starch granules in the rice flour paste using the model. KITAMIZUHO rice flour paste showed the higher z values than the middle and low amylose contents rice flours. It was expected that the higher the amylose content of rice starch, the larger the size of swollen starchy endosperm and starch granules. On the other hand, the observation using scanning electron microscopy revealed that the size of swollen starch granules of KITAMIZUHO was larger than the other rice flour paste. These results suggest that the characteristic rheological properties of the KITAMIZUHO rice flour paste, is due to the relatively large size of its swollen starchy endosperm and starch granules.
書誌情報 日本レオロジー学会誌

巻 48, 号 3, p. 169-175, 発行日 2020
ISBN
識別子タイプ ISBN
関連識別子 0387-1533
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1678/rheology.48.169
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
その他のタイトル The Effect of the Amylose Contents on the Rheological Properties of Rice Flour Pastes
出版者
出版者 日本レオロジー学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
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Ver.1 2023-06-19 07:34:45.098565
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