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  1. 1:大学
  2. 1.農食環境学群
  3. 2.食と健康学類
  4. 学術論文(雑誌)

Nuttingパラメーターを応用した化粧品の使用感触定量化の新しい試み

http://hdl.handle.net/10659/1761
http://hdl.handle.net/10659/1761
4c5020fd-704a-4602-b499-4575540e9bae
名前 / ファイル ライセンス アクション
S-784_Kaneda.pdf S-784_Kaneda.pdf (910.0 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2011-03-31
タイトル
タイトル Nuttingパラメーターを応用した化粧品の使用感触定量化の新しい試み
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 中村, 綾野

× 中村, 綾野

WEKO 2899

中村, 綾野

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曽我部, 敦

× 曽我部, 敦

WEKO 2900

曽我部, 敦

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町田, 明子

× 町田, 明子

WEKO 2901

町田, 明子

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金田, 勇

× 金田, 勇

WEKO 2902
教員総覧 9288



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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2903
姓名 NAKAMURA, Ayano
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2904
姓名 SOGABE, Atsushi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2905
姓名 MACHIDA, Akiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 2902
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9288.html
識別子 9288
姓名 金田, 勇
姓 金田
名 勇
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Texture of the cosmetic products is an important factor for the consumer satisfaction. It is considered that the texture is originated from various physical properties. However, since the phenomena are very complicated, to appropriate quantification is difficult. Our attempt is to quantify the texture of the initial touch of the cosmetics by studying the rheological properties. Flow properties of cosmetic lotions, containing various kinds of aqueous thickeners, were studied by creep measurement, and parameters α, β, and φ, were calculated from their rheological data based on the Nutting equation, which is an empirical equation. As another approach, sensory evaluation test of the cosmetic samples was carried out by human panels. There were some correlations among the time dependency parameter α and some sensory evaluation points, assessed by human panels. Simple linear regression analysis revealed that the evaluation scores of slimy feeling, sticky feeling, refresh feeling, and penetrating feeling of the cosmetic lotions were converted to numerical data by the parameter α. This quantification method for the texture of cosmetic products will be a useful tool for efficient development of cosmetic formulations. It is possible to estimate the texture of the products by studying the rheological value α.
書誌情報 日本レオロジー学会誌

巻 37, 号 5, p. 247-251, 発行日 2009
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0387-1533
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.1678/rheology.37.247
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
その他のタイトル Novel Attempt for Quantitative Sensory Evaluation of Cosmetics using the Nutting Parameters
出版者
出版者 日本レオロジー学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
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Ver.1 2023-06-19 09:09:12.243565
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