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  1. 1:大学
  2. 1.農食環境学群
  3. 3.環境共生学類
  4. 学術論文(雑誌)

野外で内臓摘出したエゾシカ枝肉の衛生状況

http://hdl.handle.net/10659/4949
http://hdl.handle.net/10659/4949
ff1bd37f-7cc5-4ea7-9c49-6f18b9e03438
名前 / ファイル ライセンス アクション
S-2016-100_igota.pdf S-2016-100_igota.pdf (1.7 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2017-06-09
タイトル
タイトル 野外で内臓摘出したエゾシカ枝肉の衛生状況
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 bacteria
キーワード
主題Scheme Other
主題 certificate
キーワード
主題Scheme Other
主題 gralloch
キーワード
主題Scheme Other
主題 meat hygiene
キーワード
主題Scheme Other
主題 sika deer
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 松浦, 友紀子

× 松浦, 友紀子

WEKO 4329

松浦, 友紀子

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伊吾田, 宏正

× 伊吾田, 宏正

WEKO 3981
教員総覧 9391



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岡本, 匡代

× 岡本, 匡代

WEKO 4330

岡本, 匡代

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伊吾田, 順平

× 伊吾田, 順平

WEKO 4331

伊吾田, 順平

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 4332
姓名 Matsuura, Yukiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 4333
姓名 Igota, Hiromasa
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 4334
姓名 Okamoto, Masayo
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 4335
姓名 Igota, Junpei
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 日本では,食肉として流通するニホンジカ(Cervus nippon)の内臓摘出は解体処理場で行うことが推奨されている.それに対してシカ肉の流通が盛んな欧州連合では,肉の品質保持および衛生的観点から,野外での内臓摘出が認められている.本研究では,野外での内臓摘出の導入について検討するため,野外で内臓摘出した肉の衛生状態を明らかにした.調査は従来の方法である解体処理場で内臓摘出した4個体の枝肉と,野外で内臓摘出した10個体の枝肉を用い,肉表面の一般生菌,大腸菌群,O-157,カンピロバクター,サルモネラ,エルシニアについて比較した.野外の内臓摘出は,北海道北部に位置する西興部村で実施した.従来の方法は,北海道西部にある解体処理場のシカを用いて実施した.ふき取り検査の結果,どちらの肉も一般生菌以外は検出されなかった.また,どちらの肉も一般生菌数は汚染の目安となる基準値より低く,とくに積雪期で顕著だった.これにより,野外でも衛生的な内臓摘出が可能であることが明らかになった.ただし,今回実施した野外での内臓摘出は,衛生的な状態を保つためにできるだけ配慮した手法を取っており,衛生管理の正確な知識と技術が必要である.欧州連合の衛生管理をモデルに野獣肉検査資格制度を導入し,捕獲個体の検査体制を整備した上で,野生動物に特化した一次処理方法として,野外での内臓摘出を検討すべきであると考えられた.Gralloching of sika deer (Cervus nippon) in slaughterhouses is urged in case the carcasses are supplied for human consumption in Japan. Gralloching in the field is permitted in the European Union for the purpose of reducing contamination risk and cooling the carcass as soon as possible. We studied the hygiene status of dressed carcasses that were gralloched in the field by comparing with those in the slaughterhouse to assess the possibility of introducing this method in Japan. We examined 10 animals gralloched in the field, which were culled in Nishi-Okoppe village located in the northern part of Hokkaido, and 4 animals from a slaughterhouse located in the western part of Hokkaido. The enteropathogenic bacteria Campylobacter, Salmonella, Yersinia nor Escherichia coli were not detected in both cases. Counts of viable bacteria were also low in both cases, and that trend was noticeable during the snowy season. It was possible to gralloch hygienically in the field in an appropriate way, but the method requires adequate knowledge and skills in meat hygiene. When introducing this method to Japan, a certificate, a kind of Deer stalking certificate in England, should be introduced at the same instant to assure an adequate ability to handle carcasses.
書誌情報 哺乳類科学

巻 55, 号 1, p. 11-20, 発行日 2015-06
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0385-437X
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.11238/mammalianscience.55.11
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
その他のタイトル Hygiene status of dressed carcass in wild sika deer gralloched in the field
出版者
出版者 日本哺乳類学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
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Ver.1 2023-06-19 09:01:36.464841
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