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  1. 1:大学
  2. 1.農食環境学群
  3. 1.循環農学類
  4. 学術論文(雑誌)

北海道産未利用原料を用いて設計された肥育期飼料給与が肥育豚の発育,産肉および脂肪組織の脂肪酸組成に及ぼす影響

http://hdl.handle.net/10659/00005898
http://hdl.handle.net/10659/00005898
a284a308-5ee7-42fc-ac77-8d15262bd151
名前 / ファイル ライセンス アクション
R-2018-84_moriyoshi.pdf R-2018-84_moriyoshi.pdf (394.5 kB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2019-08-08
タイトル
タイトル 北海道産未利用原料を用いて設計された肥育期飼料給与が肥育豚の発育,産肉および脂肪組織の脂肪酸組成に及ぼす影響
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 pig
キーワード
主題Scheme Other
主題 design diet
キーワード
主題Scheme Other
主題 unutilized resources
キーワード
主題Scheme Other
主題 n-6/n-3 rate
キーワード
主題Scheme Other
主題 C18:2/C18:0 rate
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 pig
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 design diet
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 unutilized resources
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 n-6/n-3 rate
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 C18:2/C18:0 rate
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 山田, 未知

× 山田, 未知

WEKO 1826
教員総覧 9335



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池原, 麻友美

× 池原, 麻友美

WEKO 17884

池原, 麻友美

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岡田, 裕輝

× 岡田, 裕輝

WEKO 17885

岡田, 裕輝

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後藤, 穂高

× 後藤, 穂高

WEKO 17886

後藤, 穂高

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武田, 陽介

× 武田, 陽介

WEKO 17887

武田, 陽介

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森好, 政晴

× 森好, 政晴

WEKO 1777
教員総覧 da802e47c9b2cc7e0f05fbda64731b32

森好, 政晴

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菅野, 美樹夫

× 菅野, 美樹夫

WEKO 17888

菅野, 美樹夫

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尾崎, 邦嗣

× 尾崎, 邦嗣

WEKO 17889

尾崎, 邦嗣

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山田, 幸二

× 山田, 幸二

WEKO 17890

山田, 幸二

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筒井, 静子

× 筒井, 静子

WEKO 17891

筒井, 静子

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中辻, 浩喜

× 中辻, 浩喜

WEKO 43
教員総覧 9313

en NAKATSUJI, Hiroki

ja 中辻, 浩喜


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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 1826
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9335.html
識別子 9335
姓名 山田, 未知
姓 山田
名 未知
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17892
姓名 IKEHARA, Mayumi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17893
姓名 OKADA, Yuki
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17894
姓名 GOTO, Hodaka
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17895
姓名 TAKEDA, Yousuke
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 1777
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI http://souran.rakuno.ac.jp/profile/ja.da802e47c9b2cc7e0f05fbda64731b32.html
識別子 da802e47c9b2cc7e0f05fbda64731b32
姓名 MORIYOSHI, Masaharu
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17896
姓名 SUGANO, Mikio
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17897
姓名 OZAKI, Kunitsugu
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17898
姓名 YAMADA, Koji
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 17899
姓名 TSUTSUI, Shizuko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 43
識別子Scheme 教員総覧
識別子URI https://www.rakuno.ac.jp/archives/teacher/9313.html
識別子 9313
姓名 NAKATSUJI, Hiroki
言語 en
姓名 中辻, 浩喜
言語 ja
姓 NAKATSUJI
言語 en
姓 中辻
言語 ja
名 Hiroki
言語 en
名 浩喜
言語 ja
識別子Scheme ISNI
識別子URI http://www.isni.org/isni/
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 北海道産未利用原料を用いた肥育期飼料給与が肥育豚の発育,産肉および脂肪組織の脂肪酸組成に及ぼす影響について,市販飼料給与区(対照区)と未利用原料を用いた試験飼料給与区(試験区)の2区を設定して検討した。試験飼料は乾物中粗タンパク質含量が市販飼料のそれと同量となるように,北海道産の規格外ジャガイモ(ジャガイモ)30.0%,廃棄された豆腐(豆腐)16.0%,アスパラガスの切り下(アスパラ)10.0%,商品とならない小麦粉(小麦粉)43.5%に市販のビタミン·ミネラル製剤0.5%を加えて配合した。なお,ジャガイモ,豆腐およびアスパラについては−30℃で凍結保存していたものを解凍·脱水処理後に60℃の送風乾燥機で乾燥し,風乾物として試験飼料の原料とした。給与試験には体重約76kgの三元交雑去勢豚(WLD)を用いた。その結果,発育成績および枝肉成績ともに両区間に有意な差は見られなかった。腎臓周囲脂肪および胸最長筋内脂質の脂肪酸組成は,C18:1の割合が対照区に比べ試験区で有意に低い値を示した(P<0.05)。また,C18:2とC18:3の割合が対照区に比べ試験区で有意に高い値を示した(P<0.01)。さらに,n-6/n-3比は対照区に比べ試験区で有意に低い値を(P<0.01),脂肪の硬軟を示すC18:2/C18:0比は対照区に比べ試験区で有意に高い値を示した(P<0.01)。一方,背脂肪および胸最長筋と頸棘筋間脂肪の融点は対照区に比べ試験区で有意に低い値を示した(P<0.01)。以上の結果から,養豚用飼料原料として活用されていないジャガイモ,小麦粉,豆腐およびアスパラを原料とした飼料を給与した豚は,市販飼料を給与した豚に比べ,脂肪中の多価不飽和脂肪酸が多くなることから,その融点は低くなり,若干脂肪は軟らかくなるものの,n-3系多価不飽和脂肪酸であるC18:3が増加し,その発育および産肉性も市販飼料給与豚と同等であることが確認できた。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The effects of an air-dried diet designed to use unutilized local resources found in Hokkaido on the growth, carcass characteristic and fatty acid composition of fat in fattening pigs were examined. The unutilized resources used in the diet in this study were unmarketable potatoes (potato), disposed tofu (tofu), lower stems cut from asparagus (asparagus) all processed by freezing−thawing dehydration, as well as unmarketable wheat flour (wheat flour), and vitamin and mineral preparations. The diet was designed with the crude protein content in commercial diets as the targeted value. The component rates of the diet were as follows:for potatoes, 30.0%;tofu, 16.0%;asparagus, 10.0%;wheat flour, 43.5%;and vitamin and mineral preparations, 0.5%. Although the predictive value of the crude protein content in this designed diet was 17.2%, the analysis value of crude protein content was the same value (Lysine content was 0.82%). In the feeding experiment, there was no significant difference in the growth and carcass characteristics for each group. The fatty acid composition in the perirenal fat and intramuscular fat for the C18:1 content experimental group was significantly lower than those in the control group (P<0.05), and the C18:2 and C18:3 content groups were significantly higher than those of the control group (P<0.01). Moreover, the rate of n-6/n-3 of the experimental group was significantly lower than that of the control group (P<0.01), and the rate of C18:2/C18:0 was significantly higher than that of the control group (P<0.01). The melting point of the intermuscular fat and back fat of the experimental group was significantly lower than that of control group (P<0.01). It has been suggested that the designed diet in this study resulted in growth and meat product ability equal to the commercial diet, and especially, more so for the C18:2 and C18:3 content group than that of the commercial diet. The melting point of fat for the designed diet was lower and its fat was softer than that of the commercial diet.
書誌情報 日本養豚学会誌

巻 54, 号 1, p. 1-10, 発行日 2017
ISBN
識別子タイプ ISBN
関連識別子 0913-882X
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 http://dx.doi.org/10.5938/youton.54.1_1
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
その他のタイトル Effect of the Designed Diet for Fatting using the Unutilized Resources of Hokkaido Feeding on the Growth, Carcass Characteristic and Fatty Acid Composition of Fat in Fattening Pigs
出版者
出版者 日本養豚学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
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Ver.1 2023-06-19 07:54:13.338685
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