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  1. 1:大学
  2. 1.農食環境学群
  3. 2.食と健康学類
  4. 学術論文(雑誌)

道央圏に自生するキノコの同定と機能性成分の含有量

http://hdl.handle.net/10659/4940
http://hdl.handle.net/10659/4940
1a4fffbf-aaa9-488e-bca3-5cd2a507e159
名前 / ファイル ライセンス アクション
S-2016-077_hoshiba.pdf S-2016-077_hoshiba.pdf (1.2 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2017-06-09
タイトル
タイトル 道央圏に自生するキノコの同定と機能性成分の含有量
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 wildmushroom
キーワード
主題Scheme Other
主題 species identification
キーワード
主題Scheme Other
主題 genetic analysis
キーワード
主題Scheme Other
主題 beta-glucan
キーワード
主題Scheme Other
主題 foodfunction
キーワード
主題Scheme Other
主題 野生キノコ
キーワード
主題Scheme Other
主題 品種鑑定
キーワード
主題Scheme Other
主題 遺伝子解析
キーワード
主題Scheme Other
主題 β-グルカン
キーワード
主題Scheme Other
主題 機能性
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
著者 菅原, 諒太

× 菅原, 諒太

WEKO 3363

菅原, 諒太

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山田, さゆみ

× 山田, さゆみ

WEKO 3364

山田, さゆみ

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涂, 志豪

× 涂, 志豪

WEKO 3365

涂, 志豪

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菅原, 明子

× 菅原, 明子

WEKO 3366

菅原, 明子

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干場, 敏博

× 干場, 敏博

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干場, 敏博

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山内, 正仁

× 山内, 正仁

WEKO 3368

山内, 正仁

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山口, 昭弘

× 山口, 昭弘

WEKO 3369

山口, 昭弘

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著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3370
姓名 Sugawara, Ryota
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3371
姓名 Yamada, Sayumi
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3372
姓名 Tu, Zhihao
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3373
姓名 Sugawara, Akiko
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3374
姓名 Hoshiba, Toshihiro
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3375
姓名 Yamauchi, Masahito
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 3376
姓名 Yamaguchi, Akihiro
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This study focuses on the identification and characterization of wild mushrooms grown on the campus of Rakuno Gakuen University, using DNA sequencing and analysis of functional metabolites. Forty-eight samples of fruiting bodies were collected between June 2012 and November 2014. The samples were hot-air dried and powdered, and subsequently extracted with alkaline hot water to obtain beta-glucans, or 50% ethanol for total polyphenols (TPP) and 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging activity. Functional metabolites were assessed by colorimetric assays, using Congo Red reagent for beta-glucans, Folin-Denis reagent for TPP level, and DPPH radical scavenging for antioxidant activity. Total DNA was extracted from each sample and subjected to DNA sequencing for the inter spacer regions of ribosomal RNA gene. Sequencing analysis identified 27 independent species or genus of mushrooms. Beta-glucan contents showed clear differences between species. The TPP levels and DPPH radical scavenging activity showed similar tendencies and were significantly correlated ( p<0.0001). 酪農学園大学キャンパス内の自生キノコ48試料について遺伝子解析による同定を行ったところ46試料が種あるいは属レベルで同定された.Congo Red法によるβ-グルカンの定量結果は,測定値にセルロースなどの直鎖状β-グルカンを含まないことから,酵素法と比べて小さい値となったがβ-グルカンの高次構造を反映した機能性を評価する上ではむしろ有用であると考えられた.また食材の機能性評価に汎用されるTPPおよびDPPHラジカル消去活性を測定したところ,両測定値間には強い正の相関が認められ,キノコの抗酸化性にはポリフェノールが関与していることが示唆された.β-グルカン,TPPおよびDPPHラジカル消去活性のいずれの機能性指標においても科ごとに一定の傾向は見られず,種ごとに特徴的な値を示すことが確認された.
書誌情報 日本食品科学工学会誌

巻 62, 号 9, p. 445-453, 発行日 2015-09
DOI
関連タイプ isIdenticalTo
識別子タイプ DOI
関連識別子 10.3136/nskkk.62.445
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他のタイトル
その他のタイトル Species Identification and Functional Components of Wild Mushrooms from Rakuno Gakuen University, Hokkaido
出版者
出版者 日本食品科学工学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 Article
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Ver.1 2023-06-19 09:06:51.534750
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